FUNCTIE VAN DE VACHT

 

Bescherming tegen mechanisch geweld : beten van andere honden, lopen door het struikgewas,...

 

bescherming tegen weersinvloeden : het haarvet of talg maakt de vacht waterafstotend. Bescherming tegen wind, koude en warmte.

 

Imponeren : door zijn haren omhoog te zetten lijkt de hond groter, op deze manier probeert hij de vijand te overbluffen.

 

Schrikrui : natuurlijke en praktische functie van de vacht. Als de hond in een benarde situatie terecht komt, dan gaan de haren losser in de huid staan. Het voordeel hiervan is, als de hond wordt aangevallen, de aanvaller meestal een pluk losse haren in zijn muil heeft en de andere hond kan vluchten.

 

De ondervacht houdt de lichaamstemperatuur op peil en vormt een isolatielaag tussen de huid en de buiten-wereld. Bij koud weer gaat de vacht zich aanpassen door zich meer te ontwikkelen. Wanneer de omgevingstemperatuur constant hoog is moet de hond zijn eigen lichaamstemperatuur in stand houden door warmte af te geven. Wat minder wol vergemakkelijkt de afgifte van warmte naar buiten. We merken ook dat honden afkomstig uit warme streken meestal minder wol in hun vacht hebben (gladharige) en honden uit koude streken zich kenmerken door een dikke zware vacht met vooral veel wolharen.

 

De vachtverzorging die in het trimsalon wordt toegepast is gebaseerd op het natuurlijk leefritme van de vacht. De vacht is een levend iets en kent periodes van rust en aktiviteit, van groeien en afsterven. Het volgt een vast patroon, een cyclus die door de juiste technische verzorging, zo min mogelijk wordt verstoord.

 

SOORTEN VERHARING

 

Blokverharing: alle haren komen tegelijkertijd in de eindfase (rijpingsfase). Ze worden in een korte periode afgestoten en vervangen door een nieuwe vacht. Deze vorm van verharen gebeurt 2 x per jaar. (kortharige rassen).

 

Mozaiekverharing: deze hebben een langere levenscyclus dan een half jaar. In dit geval sterft de vacht niet in een keer af. Elke haar valt afzonderlijk uit als zijn tijd gekomen is en wordt dan vervangen door een nieuwe haar. (langharige rassen).

 

Gecombineerde verharing: vele honden combineren bovenstaande verharingsprocessen. De kortere berharing verhaart in blok en de langere vacht in mozaiek, vb. Cocker Spaniel.

 

 

wp40c96db2.gif

 

wp87d8c308_0f.jpg